kops houten vloeren

Het sterke kopse hout staat, mede dankzij de bij architecten gewekte interesse, weer volop in de belangstelling. Vroeger werd kops hout vervaardigd uit grenen, vuren of eiken. Tegenwoordig is kops hout te verkrijgen in de volgende houtsoorten: beuken gestoomd, eiken, eiken gerookt, grenen, jatoba, kambala/iroko, mahoni/sapeli, merbau, vuren, wengé en Canadees maple. Hier vindt u foto’s van de verschillende houtsoorten.

Kops houten vloeren behoren tot de sterkste houten parketvloeren die er zijn. Door de zaagwijze krijgt kops hout een veel hogere weerstand tegen druk. Het is dan ook veel harder dan over de lengte gezaagde parketdelen en daarom in het bijzonder geschikt voor intensief gebruik. Kops hout is een relatief betaalbaar en goed alternatief voor vloeren in grote openbare ruimtes en bedrijven. Daarnaast werkt kops hout geluidsisolerend. Geluidstrillingen kunnen beter worden geabsorbeerd in de houtvezels. Wie over royale ruimten beschikt, zal daardoor merken dat een veel betere akoestiek ontstaat. 

kopshout_project.jpg kops_hout_particulier.jpg

 projectvloer met kops hout

 woonhuis met kops hout


Leggen
Een kops houten parketvloer moet altijd rechtstreeks gelijmd worden op de vlakke, droge dekvloer. Zonder ondervloer of nagels dus. Het plaatsen van deze vloer mag nooit gebeuren bij extreme droogte of hoge temperaturen. De dekvloer zelf moet uiteraard ook sterk genoeg zijn, omdat de enorme kracht op de kleine blokjes ervoor kan zorgen dat de toplaag van de dekvloer wordt afgebroken.


Afwerking
Na het verlijmen van de kopse blokjes wordt de vloer in het werk nog enkele malen geschuurd. Daarbij geldt: hoe vlakker de ondervloer, hoe egaler het resultaat. Het onderhoudsgemak van deze vloer hangt nauw samen met de manier van afwerking. Een met olie afgewerkte vloer is een aanrader. Lak zou ook kunnen, echter door zwelling en krimp zal de lak vrij snel breken met duur onderhoud tot gevolg. Onze projectadviseur kan u uitgebreid informeren over de mogelijkheden. Dat is de moeite meer dan waard!

Vloerverwarming
Gezien de gevoeligheid van kops hout voor schommelingen in de luchtvochtigheid of vochtopname uit de ondervloer is het niet raadzaam om deze vloeren te leggen op vloerverwarming.

De open poriën aan de oppervlakte maken deze parketvloeren veel gevoeliger voor schommelingen in de luchtvochtigheid of vochtopname uit de ondervloer. Anders gezegd: een kops houten vloer gaat veel sneller krimpen of uitzetten. Daarom is de manier waarop deze vloer gelegd en afgewerkt wordt van essentieel belang. Van Vliet Woning- en Projectinrichting beschikt over de kennis en eigen parketteurs om deze vloeren vakkundig te plaatsen. Dit in combinatie met een goed onderhoudsadvies zorgt voor een houten vloer die extreem slijtvast is.

 

<<terug naar projectvloeren


© 2011 | sitemap | site: Blitskikker